Óriások földje

2022-11-05

Semmi kétség, óriások márpedig léteztek. Mielőtt első felindulásból elkezdenénk csóválni a fejünket, gondoljunk csak a Bibliai Nefilimekre (1 Mózes 6,1-4 , 4 Mózes 13:28-33 28, ), Góliátra, vagy a görög hagyomány küklopszaira. De ne is menjünk vissza ilyen messzire az időben: Szerintem az 1940-ben elhunyt, magassági Guinness rekordert, Robert Pershing Wadlow-ot is - a maga 272cm-es termetével - nyugodtan az óriások közé sorolhatjuk. Na és itt van koronatanúnak Gulliver, vagy hazánkfia János vitéz, akik személyesen látogathattak el az óriások országába. De hol is lehetett a bukott angyalok és az ember leányainak frigyéből születettek földje?

Ma élő szárdok számolnak be arról, hogy emlékeik szerint gyermekkorukban óriás csontokat fordított ki a földből az eke. A sziget területén több, mint 300, hatalmas kőtömbökből épített, úgy 5-10 méter hosszúságú kamrával rendelkező óriás sír található. Nemrégiben szardíniai Mont'e Prama-ban 3000 éves, 2,5 méter magas óriásszobrok kerültek elő az ásatások során.

Persze a csontoknak nyoma veszett, a régészek szerint az óriás sírokat csoportos temetkezésre használták és a Star Wars-os Thripio-ra emlékeztető szobrokkal kapcsolatban is vannak más magyarázatok. De 4000 évvel ezelőtt, ki más rakosgatta volna egymásra ezeket a több tonnás köveket? Na, ugye…

Időutazás a bronzkori Nurágh-civilizációba – Szardínia, 2022. október 19-23.

Kattints a képre a galériához!