Turizmus a háború árnyékában – Jordánia – 2023.10.08 - 13.

2023-10-13

A Hamász támadás másnapján indult a repülőgépem Ammanba, az Izraellel szomszédos Jordánia fővárosába. Szerencsére az országon belül nem igazán érezhető a közelben dúló kegyetlen háború. Az emberek a televízóban és az interneten követik az eseményeket. Akikkel sikerült beszélnem alapvetően elítélik a vérengzéseket, de véleményük szerint a helyzet alapvetően az izraeli terjeszkedés és hatalmi arrongancia miatt nem oldódik meg már évtizedek óta. 

 Jordánia egyik fő bevételi forrása a turizmus (kb. 15%) és a világ 7 új csodája közé beválasztott Petra mellett sok-sok természeti, történelmi látnivalóval és vallási emlékhellyel rendelkezik. Éppen ezért nem meglepő a helyiek félelme, hogy a harci helyzet a látogatók elmaradását eredményezi és ezzel súlyos gazdasági problémákat okoz.  Az idegenforgalomban dolgozóktól hallottak szerint, a konfliktus kitörése után egy-két nappal már többen lemondták jordániai utazásukat, szállásfoglalásukat. 

De az életnek mennie kell tovább: A müezzin naponta többször most is imára hív, az utcai gyümölcsléárus hangosan kínálja az arrajáróknak a frissen facsart gránátalma juice-t, a jó üzlet reményében teával csalogat a bazáros,  és a petrai kanyonokban hazafelé szamaragoló beduinok újra és újra feltekerik a nyereghez rögzített JBL hangszórójuk hangerejét… 

Kattints a képre a galériához!