Blog

Éljen május 1!

Éljen május 1!

Május 1 valamikor réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban. 

Tovább

Moszkva - 1989 június

Moszkva - 1989 június

Most, hogy egy „barátságtalan ország” polgáraként nem tanácsos a Nagy Testvér személyes felkeresése, nincs más lehetőségünk a kalandra, mint az időutazás. Semmi hókuszpókusz, csak megbolygatni kicsit a szekrény alját, a régi cipősdobozokba félretett múltat, és már repülhetünk is keletnek: 

A legszebb Nikon Milc: NIKON Z fc

A legszebb Nikon Milc: NIKON Z fc

Még tavaly november végén volt alkalmam magammal vinni egy észak-olaszországi hosszú hétvégére a Nikon Z fc + 16-50mm F/3.5-6.3 VR fényképezőgép kit-et. Ez a 2021-ben megjelent DX (APS-C) formátumú Nikon tükörnélküli kamera, a klasszikus (retro) fényképezőgépekre hajazó formavilágával, nálam elnyerte a legszebb Nikon MILC címet.

Nikon Z 50 turista üzemmódban

Nikon Z 50 turista üzemmódban

A nemrégiben kipróbált full frame-es Nikon Z 6 II után, most a legkedvezőbb áron beszerezhető DX (APS-C) formátumú Nikon tükörnélküli kamerát, a Nikon Z 50-et vittem magammal egy pár napos hazai vulkántúrára (Ság, Somló, Haláp, Badacsony).   A fényképezőgéphez az alap kit objektívet, a Nikon Nikkor Z 16-50mm F/3.5-6.3 VR-t kaptam a Nikon magyarországi képviseletétől. 

Nikon Z 6 II turista üzemmódban

Nikon Z 6 II turista üzemmódban

A Nikon magyarországi képviseletének köszönhetően kipróbálhattam éles körülmények között a Nikon jelenleg legnépszerűbb MILC fényképezőgépét a Nikon Z 6 II-őt.  A kamera, két hozzá kapott Nikon Z objektívvel ( Nikon Z Nikkor 14-30 f/4 és a 24-70 f/4) egy szeptember eleji, közép-olaszországi hosszúhétvégén, kimondottan turista körülmények között került bevetésre.

.

Törőcsik Mari 1935-2021

Törőcsik Mari 1935-2021

2009 októberében az orosz színházi guru, Anatolij Vasziljev Kaposváron rendezte a Naphosszat a fákon című színdarabot, melynek főszerepét - az egy év után súlyos betegségéből a színpadra visszatérő - Törőcsik Mari játszotta. Akkoriban én fotóztam a kaposvári Csiky Gergely Színház felkérésére az előadásokat. A képek a bemutató előtt egy-két nappal megtartott egyik főpróbán készültek.

Sem valóság

Sem valóság

Minden úgy kezdődött, hogy otthon, rendrakás közben a kezembe akadt két lejárt szavatosságú egyszerhasználatos fényképezőgép. Már a rátalálás öröme elindított bennem egy kis izgalmat: láttam magam előtt az ezekre az egyszerű fényképezőgépekre jellemző elmosott  - nekem a 80-as évek hangulatát felidéző -  kissé szűrreális képi világot.

LifeStyle fotózás Velencében

LifeStyle fotózás Velencében

2020 július végén, a tavaszi koronavírus járvány után éledező Velence ideális helyszín volt egy felszabadult hangulatú Lifestyle fotózáshoz. Máskor az utcákon hömpölygő turista tömeg helyett, most az élhető arcát mutatta a város.  Még a Szent Márk téren sem ütközött nehézségekbe szabad helyeket találni a fotók elkészítéséhez. Kellemes idő, két vidám fotóalany, semmi pózolás, semmi merevség, csak úgy természetesen, lazán, ahogy éppen hozta az élet.

Néma szerkezetek

Néma szerkezetek

Káplán Géza barátom „Hullámzó távlat” című, balatoni ihletésű verseit tartalmazó kötetének pár évvel ezelőtti megjelenése óta, többször is felmerült a kérdés: fotós megközelítéssel mit lehetne kezdeni a Balatonnal?  Van-e valami a közösségi oldalakat elárasztó naplementés vagy strandolós képeken kívül? Aztán a téma mindig valahogy parkolópályára került, míg idén (2020) tavasszal, a nagy karantén idején a Képírás internetes folyóirat felkért, hogy a nyári Balaton számukhoz küldjek pár fotót. 

Kisfiú öntözőkannával

Kisfiú öntözőkannával

Ünnepeljünk! Az ajtó mögüli sötétségből - magát a világnak megmutatni - a fiú a fényre kilépett. Itt áll velünk szemben, felszállásra készen, e jeles alkalomra színpaddá nemesült teraszon. Bal sarka már kissé el is emelkedett a talajtól